Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Το ηφαίστειο Νίσυρος

Η Νίσυρος είναι το νεώτερο από τα μεγάλα ηφαιστειακά κέντρα της Ελλάδας. Τα παλαιότερα πετρώματα που εμφανίζονται έχουν ηλικία λίγο μεγαλύτερη των 160.000 χρόνων, ενώ τα νεότερα πριν περίπου 15.000 χρόνια.
Συγκαταλέγεται μαζί με τα Μέθανα, τη Μήλο και τη Σαντορίνη στα ενεργά ηφαίστεια της χώρας μας. Όλα αυτά τα ηφαιστειακά κέντρα βρίσκονται κατανεμημένα κατά μήκος μιας ζώνης πλάτους λίγων δεκάδων χιλιομέτρων και μήκους 450 χιλιομέτρων, η οποία αρχίζει από τον Ισθμό της Κορίνθου καταλήγει στη Νίσυρο. Επειδή η ζώνη αυτή έχει σχήμα τόξου και σε αυτήν εστιάζεται η πλέον πρόσφατη ηφαιστειακή δράση στο χώρο του Αιγαίου, ονομάζεται «ενεργό ηφαιστειακό τόξο του νοτίου Αιγαίου».

Η Νίσυρος άρχισε να οικοδομείται σε ένα θαλάσσιο πυθμένα βάθους περίπου 300 μέτρων ο οποίος αποτελείται από ασβεστόλιθους. Τα πετρώματα αυτά έχουν δημιουργηθεί πριν 150 εκατομμύρια χρόνια από δράση και συσσώρευση θαλάσσιων οργανισμών (κοράλλια και κοχύλια). Τα ανώτερα στρώματα των υποθαλάσσιων λαβών που αποτελούν τα θεμέλια της Νισύρου, τα παλαιότερα δηλαδή πετρώματα που εμφανίζονται στο νησί, μπορούμε να τα παρατηρήσουμε σήμερα στις βορειοδυτικές ακτές του νησιού, καθώς ανοδικές κινήσεις και ρήγματα τα έφεραν πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.
Το ηφαίστειο αναδύεται από τη θάλασσα και αρχίζει να οικοδομεί ένα χερσαίο κώνο πριν περίπου 150.000 χρόνια. Τα επόμενα χρόνια η βίαιη εκρηκτική και η ήπια ηφαιστειακή δράση διαδέχονται η μια την άλλη. Οι εκρήξεις τινάζουν στον αέρα το λιωμένο πέτρωμα που θρυμματίζεται, ψύχεται και ξαναπέφτει στη γη δημιουργώντας λεπτά ή παλιά στρώματα από ηφαιστειακή τέφρα.
Η τελευταία ηφαιστειακή δράση στη Νίσυρο εκδηλώθηκε πριν αρκετές χιλιάδες χρόνια και δεν έχει καταγραφεί στις ιστορικές πηγές. Παρ' όλα αυτά, η Νίσυρος χαρακτηρίζεται σαν ένα κοιμώμενο ενεργό ηφαίστειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου