Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο ηφαίστειο στον κόσμο εντοπίστηκε στην Καραϊβική

Οι βαθύτερες υποθαλάσσιες ηφαιστειακές οπές στον κόσμο ανακαλύφθηκαν στην Καραϊβική σε βάθος 5,000 μέτρων (3,1 μίλια) στην ζώνη Cayman Trough της περιοχής. Πρόκειται για ένα βαθύ ρήγμα τριών μιλίων στο θαλάσσιο πυθμένα της Καραϊβικής, από ανατολικά προς δυτικά μεταξύ της Κούβας και της Τζαμάικα.
Μια βρετανική ομάδα, με επικεφαλής το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας (NOC) στο Σαουθάμπτον, κατάφερε να βιντεοσκοπήσει αυτό το απίστευτο φυσικό φαινόμενο με το σκάφος Τζέιμς Κουκ.

Η ομάδα που πλέει σε ολόκληρη την Καραϊβική και το Νότιο Ωκεανό για την επιστημονική έρευνα της περιοχής έκανε λόγο για το βαθύτερο υποθαλάσσιο ηφαίστειο αφού προηγουμένως οι πιο βαθιές οπές καπνού ηφαιστείου είχαν ανακαλυφθεί σε βάθος 4,040 μέτρων στην ζώνη Atlantic Ridge. H ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια δύο οχημάτων βαθέων υδάτων, ένα ρομποτικό υποβρύχιο (Autosub6000), το οποίο έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα να χαρτογραφήσει τον πυθμένα του Cayman Trough λεπτομερώς και στη συνέχεια, ένα όχημα (HyBIS) εξοπλισμένο με υψηλής ευκρίνειας κάμερες, το οποίο κατέγραψε εικόνες των καπνιστών.


Οι ηφαιστειακές καμινάδες γνωστές και ως μαύροι καπνιστές εκτοξεύουν καυτό νερό ικανό να λιώσει μόλυβδο. Οι αποχρώσεις ουράνιου τόξου των αερίων που εκτοξεύουν οι ηφαιστειακές καμινάδες σε συνδιασμό με το μπλέ χρώμα του βυθού συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό που προκαλεί δέος. Ο υπεύθυνος της αποστολής, Doug Connelly δήλωσε πως ελπίζει η ανακάλυψη αυτή να αποφέρει νέες τεκμηριωμένες γνώσεις σχετικά με τα βιο-χημικά στοιχεία του σημαντικότερου ακραίου φυσικού φαινομένου στον πλανήτη.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καταγραφή των βαθύτερων οπών ηφαιστείου είναι ένα σημαντικό κομμάτι που έρχεται να προστεθεί στο παγκόσμιο «παζλ» της θαλάσσιας ζωής. Ανακαλύπτοντας τι ζει στην περιοχή συμβάλλει στην κατανόηση της βιοποικιλότητας του μεγαλύτερου βιότοπο του πλανήτη, τον βαθύ ωκεανό. Οι αναβλύσεις βαθέων υδάτων στο κάτω μέρος της Cayman Trough προσφέρουν ένα παράθυρο στις χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στα βάθη του φλοιού της Γης, απαραίτητες στον παγκόσμιο χάρτη των διαφόρων στοιχείων και ελέγχου της αλμύρας της θάλασσας. Η μελέτη του βαθέως ηφαιστειακού ρήγματος του κόσμου, δίνει μια εικόνα των θεμελιωδών γεωλογικών διεργασιών που διαμορφώνουν τον κόσμο μας. Αποκαλύπτοντας με αυτό τον τρόπο την άγνωστη μέχρι στιγμής βαθιά ωκεάνια παρουσία των ηφαιστειακών οπών στην ζώνη Cayman Trough, βελτιώνεται η γενική κατανόηση του τρόπου μεταφοράς θερμότητας και ρευμάτων καθώς και η μελέτη της ζωής γύρω από τον πλανήτη, και πως αυτή η μεταφορά μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου