Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Ηφαίστειο στην Ισλανδία στέλνει σύννεφα τέφρας στην Ευρώπη

Ένα ηφαίστειο που βρίσκεται κάτω από τον μεγαλύτερο παγετώνα της Ισλανδίας στέλνει πίδακες καπνού και τέφρας σε ύψος 13 χιλιομέτρων, διαταράσσοντας τις πτήσεις πάνω από την περιοχή.

Όπως και τα δύο άλλα μεγάλα ηφαίστεια της Ισλανδίας -το Χέκλα και το Κάτλα-, το ηφαίστειο Γκρίμσβοτν βρίσκεται ακριβώς πάνω στο Ατλαντικό Ρήγμα, τη γραμμή όπου η αμερικανική τεκτονική πλάκα συναντά την ευρωπαϊκή.

Από την προηγούμενη Δευτέρα που σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη η ροή καπνού και λάβας παραμένει σταθερή. Ο άνεμος έχει ήδη μεταφέρει τέφρα στη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Φινλανδία, ενώ τις επόμενες ημέρες τα σκούρα νέφη ίσως φτάσουν και νοτιότερα στην κεντρική Ευρώπη. Το Γκρίμσβοτν βρίσκεται πάντως σε ακατοίκητη περιοχή και κανείς δεν διατρέχει κίνδυνο.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας προειδοποίησε τις αεροπορικές εταιρείες να εκτρέψουν όσα δρομολόγια περνούν κοντά από τα σύννεφα καπνού. Η ολλανδική KLM ακύρωσε 59 πτήσεις, ορισμένες υπερατλαντικές, και εκατοντάδες επιβάτες χρειάστηκε να περιμένουν στο αεροδρόμιο του Αμστερνταμ.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία η έκρηξη του ηφαιστείου προκλήθηκε από την επέκταση μιας λίμνης κάτω από τον παγετώνα Βατναγιοκούλ, τον μεγαλύτερο της Ισλανδίας, ο οποίος κανονικά καλύπτει το ηφαίστειο. Το νερό της λίμνης βρισκόταν υπό υψηλή πίεση και ίσως διαπέρασε την πλαγιά του βουνού.

Οι προηγούμενες εκρήξεις του Γκρίμσβοτν, το 1993, το 1995 και το 1998, είχαν προκαλέσει μόνο πλημύρες. Στα τέλη του 18ου αιώνα όμως, αλλεπάλληλες ηφαιστειακές εκρήξεις που έκρυψαν το φως του ήλιου για εβδομάδες κατέστρεψαν το ένα τέταρτο της Ισλανδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου