Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Εξεράγει το Ιαπωνικό ηφαίστειο στην Ασάμα

Εξερράγη τη Δευτέρα ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στην Ιαπωνία, μετά από αρκετές μέρες έντονης υπόγειας διέγερσης στην περιοχή. Από το ηφαίστειο Ασάμα, εκτοξεύτηκαν προς τον ουρανό καπνός και στάχτη φτάνοντας μέχρι τα 2.000 μέτρα από τον κρατήρα, δημιουργώντας μία εντυπωσιακή εικόνα.


Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας, στερεά υλικά από το Ασάμα, που έχει ύψος 2.568 μέτρων, έφτασαν μέχρι 1 χλμ. μακριά από τον κρατήρα, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν τραυματισμοί ή ζημιές. Η κοντινή πόλη της Καρουιζάουα, σκεπάστηκε όπως αναφέρει ο Guardian από ένα λεπτό στρώμα σκόνης, ενώ ελαφρά σύννεφα στάχτης έφτασαν μέχρι την πρωτεύουσα της χώρας, Τόκιο, η οποία βρίσκεται 90 μίλια μακριά.
Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του Ασάμα, έγινε το Σεπτέμβριο του 2004, όταν από τη στάχτη καταστράφηκαν οι σοδειές της περιοχής. Πολύ δραματικότερα ήταν όμως τα αποτελέσματα της έκρηξης του 1783, όταν έχασαν τη ζωή τους περίπου 1.500 άτομα.
Σύμφωνα με τον Guardian η έκρηξη του Ασάμα, συνέβη σε μία περίοδο μεγάλης ηφαιστειακής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού η οποία περιλαμβάνει 108 ενεργά ηφαίστεια (το 10% όλων των ηφαιστείων του κόσμου). Μικρές εκρήξεις σημειώθηκαν στο ηφαίστειο ιαπωνικό ηφαίστειο Σακουρατζίμα αλλά και στο ηφαίστειο Καρίμσκι, στην ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου