Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

το ηφαίστειο της Νισύρου

Το πιο συναρπαστικό σημείο του νησιού είναι στο κέντρο του ο κρατήρας του Πολυβάτη, του ηφαιστείου που κυριαρχεί στη Νίσυρο. Το τοπίο είναι πραγματικά σεληνιακό εδώ, ενώ η μυρωδιά του θείου και το κίτρινο χρώμα του δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα στον επισκέπτη.
Η Νίσυρος είναι το νεότερο από τα μεγάλα ηφαιστειακά κέντρα της Ελλάδας και μαζί με τα Μέθανα, τη Μήλο και τη Σαντορίνη, περιλαμβάνεται στα ενεργά ηφαίστεια της χώρας
Τα παλαιότερα πετρώματα έχουν ηλικία 160.000 ετών και τα νεότερα είναι 15.000 ετών. Το έδαφος του νησιού αποτελείται από ηφαιστειακά πετρώματα με εξάρσεις όγκων που δημιουργήθηκαν από πιο παλιές δράσεις του ηφαιστείου. Το ηφαίστειο αποτελείται από τρεις κρατήρες, εκ των οποίων ο ένας ο «Πολυβώτης» έχει διάμετρο 260 μέτρα και βάθος 30 μέτρα και μπορείτε να τον επισκεφθείτε. Εκεί υπάρχει και ένα μονοπάτι το οποίο κατεβαίνει μέχρι το βάθος του πυθμένα όπου από τις μικρές τρύπες στη γη, τις «ξεφυσίστρες» όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι, βγαίνει το θείο σκορπίζοντας τη χαρακτηριστική του μυρωδιά στην ατμόσφαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου